Właściwości zdrowotne nasion chia

Nasiona Chia należą do najzdrowszych produktów naturalnych na świecie. Zawierają mnóstwo substancji odżywczych które mogą przynieść ważne korzyści dla zachowania pełni zdrowia. Spożywane były już przez starożytnych Azteków i Majów, a nawet wykorzystywane do celów leczniczych. Dzisiaj, dzięki ich szerokiej dostępności, są one potężnym dodatkiem do każdej diety Bogate w składniki odżywcze, mogą być spożywane na surowo, dodawane do owsianki puddingów i wypieków , a nawet do koktajli , jogurtów oraz sałatek. Mają także niesamowitą zdolność wchłaniania wody i tłuszczu, dzięki czemu można je również użyć do zagęszczania sosów lub jako wegańskiego substytutu jajek.

Bogactwo składników odżywczych nasion chia

Nasiona Chia są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-3. Ich profil lipidowy czyni je jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego – konkretnie kwasu alfa-linolenowego. Omega-3 w nasionach chia może pomóc zmniejszyć stan zapalny, poprawić koncentrację i obniżyć wysoki poziom cholesterolu.
Zawartość błonnika wiąże się z redukcją stanu zapalnego, obniżeniem poziomu cholesterolu i regulowaniem czynności jelit. Nasiona Chia są doskonałym źródłem błonnika. Łyżka nasion zawiera go aż 5 gram, gdzie 10 gram to jedna trzecia dziennego zalecanego dziennego spożycia błonnika dziennie. Nasiona Chia są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, starzeniem i rakiem. Wysoki profil przeciwutleniaczy pomaga im również zachować długi okres trwałości. Przeciwutleniacze przyspieszają system naprawy skóry i zapobiegają dalszym uszkodzeniom. Przyjmowanie nasion chia może zapobiec przedwczesnemu starzeniu się skóry z pomóc w leczeniu stanów zapalnych i uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki.

 Nasiona zapobiegają i wspomagają leczenie wielu chorób

Zdolność nasion Chia do odwracania stanu zapalnego, regulowania poziomu cholesterolu i obniżania ciśnienia krwi sprawia, że niezwykle korzystne jest spożywać ich dla zdrowia serca. Ponadto, odwracając stres oksydacyjny, minimalizują ryzyko zachorowania na miażdżycę osób które regularnie spożywają nasiona chia. Przeprowadzone badania wykazały, skuteczność we wspomaganiu leczenia w przypadku alergii, dusznicy bolesnej, zwiększenia wydajności sportowej, chorób nowotworowych, choroby niedokrwiennej serca, zaburzeń hormonalnych / endokrynologicznych i nadciśnienia. Niektóre dowody wskazują również na możliwe działanie przeciwzakrzepowe, przeciwutleniające i przeciwwirusowe nasion chia, czyli szałwii hiszpańskiej. Nasiona Chia (szałwia hispanica) zawierają dużo kwasu linolowego, kwasu tłuszczowego, który pomaga organizmowi w absorpcji rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *