Cukinia – najprostsze przepisy

Kabaczek, szerzej znany jako cukinia, jest warzywem, które ciągle zdaje się pozostać niedocenione. Niskokaloryczny, lecz także niezbyt bogaty w wartości odżywcze, a do tego jego bardzo delikatny, wręcz neutralny smak może wydawać się nieciekawy. Jednak właśnie ten ostatni aspekt może stać się największą zaletą cukini, gdyż sprawia, iż jest bardzo wszechstronna, możemy używać ją jako składnik praktycznie wszystkiego: od zup po desery, łącznie z napojami. Poniżej przedstawimy 3 bardzo proste, lecz intrygujących przepisy z użyciem cukinii, którymi możecie zaskoczyć waszą rodzinę i znajomych!

Placki z cukinii

Zdrowsza wersja placków ziemniaczanych. Idealne z jogurtem albo ulubionym sosem jako lekka przekąska lub dodatek do dań głównych.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 jajko
  •  odrobina mleka
  • trochę mąki
  • sól, pieprz

Zetrzyj cukinię na najgrubszych oczkach, następnie w oddzielnej misce roztrzep jajko, dodaj kilka łyżek (2-3) mąki i dolej odrobinę mleka, tak, aby po wymieszaniu wszystkiego uzyskać dosyć luźną masę. Połącz uzyskane ciasto ze startą cukinią i wykładaj po łyżce na rozgrzanym na patelni tłuszczu (olej roślinny, kokosowy, masło). Smaż do złotobrązowego koloru.

Do placków można dodać wedle własnego uznania ulubione zioła (natka pietruszki, koperek) lub zeszkloną cebulkę.

Faszerowana cukinia

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy jedynie wydrążonych cukinii i dowolnych składników do napełnienia powstałych „łódeczek”. Mogą to być na przykład:

  • papryka
  • podsmażone/ugotowane mięso mielone lub drobiowe
  • pomidory
  • cebulka
  • kasza gryczana, jaglana
  • ser
  • pureé z fasoli

w dowolnych kombinacjach, razem z usuniętym przez nas i pokrojonym miąższem cukinii. Aby to zrobić, należy najpierw wstawić przekrojone wzdłuż na pół warzywa na kilka minut do piekarnika, temperatura 180 stopni. Środek stanie się miękki i możemy łatwo pozbyć się go łyżką, pozostawiając go tyle, aby pozostała stabilna „łódka”. Po dodaniu ulubionych składników należy z powrotem zapiec danie w piekarniku nagrzanego do 180 stopni przez około 20-30 minut.

Cukinia w cieście

Plasterki cukinii podsmażane w cieście znanym nam z gofrów i naleśników – świetnie nadają się na drugie śniadanie dla dzieci!

Składniki:

  • kilka cukinii
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Warzywa kroimy w dosyć grube plastry (trochę mniejsze niż 1 cm na grubość). Resztę składników mieszamy razem trzepaczką do uzyskania gładkiej i rzadkiego ciasta. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Kawałki cukinii maczamy w całości w cieście i wkładamy na gorącą patelnię. Smażymy do zarumienienia, następnie najlepiej jest wyłożyć je na arkusze ręcznika papierowego, aby odsączyć tłuszcz. Tak jak placki, nasze cukiniowe krążki możemy podawać z jogurtem i różnymi sosami.

Czytaj także: Cukinia – wartości odżywcze, właściwości, przepisy na dania z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *