Zajady – przyczyny i sposoby ich leczenia

Czym są zajady?

Zajady to powszechnie występujący stan zapalny kącików ust. Są wywoływane przez drożdże, bakterie lub grzyby i nie należy ich mylić z opryszczką, którą wywołuje wirus Herpes labialis. Inną cechą odróżniającą zajady od opryszczki jest występowanie zajadów tylko i wyłącznie w kącikach ust i nie rozprzestrzenianie się jej na inne części ciała.

Przyczyny zajadów

Przyczyn zajadów jest bardzo wiele i większość wiąże się z ogólnym spadkiem odporności organizmu ludzkiego. Można do nich zaliczyć:

  • infekcje – grzyby i bakterie traktują ciepły i wilgotny kącik ust jak dom
  • antybiotykoterapia – antybiotyki niszczą nie tylko te złe bakterie, ale też i te dobre, znajdujące się w ludzkim organizmie, które go jednocześnie chronią
  • cukrzyca
  • niedobory witaminy B2 i żelaza – które odpowiadają za prawidłowe stan błon śluzowych (B2) oraz prawidłowe ukrwienie (żelazo)
  • niewystarczająca higiena jamy ustnej – w tym też pozostawianie brudnej szczoteczki i używanie jej zbyt długo sprzyja rozwojowi bakterii i grzybów na jej powierzchni
  • przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych oraz ciąża sprzyjają powstawaniu zajadów
  • nieodpowiednia pielęgnacja ust i złe nawyki, takie jak np. oblizywanie ust, nadmiernie wysuszone i spękane usta
  • noszenie protez a aparatów dentystycznych – w tym nieodpowiednie dbanie o ich czystość
  • wkładanie do ust brudnych rąk i przedmiotów (zwłaszcza przez dzieci)

Objawy

Zajady objawiają się najpierw pęknięciem w kącikach ust, a następnie pojawieniem się w tych miejscach bąbelków z płynem surowiczym. Po kilku dniach mogą pęknąć, tworząc bolesną, aczkolwiek nieswędzącą nadżerkę i strupek.

Zajady – leczenie oraz profilaktyka

Jest wiele tzw. domowych, prostych sposobów na zajady już objawiające się. Warto jednak skupić się też na zapobieganiu ich powstawania, ponieważ oprócz bólu przynoszą także dyskomfort psychiczny. Występują bowiem one w widocznym miejscu i wiele osób z tego powodu czuje stres i słabe samopoczucie.

Na istniejące już zajady poleca się przykładanie papki z drożdży, gdyż są bogate w witaminy grupy B. Pomóc może również pasta do zębów. Olejki takie jak lawendowy lub z drzewa herbacianego zapobiegają dalszemu rozwojowi drobnoustrojów oraz działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Podobnym działaniem przeciwzapalnym charakteryzuje się miód, który dodatkowo sprzyja gojeniu się powstałych ran. Znany powszechnie jako naturalny antybiotyk czosnek pomoże od zewnątrz jak i od wewnątrz, działając bakteriobójczo i grzybobójczo. Natomiast sok z ogórka i aloes koją i regenerują skórę, pomogą także zapobiec namnażaniu się drobnoustrojów.

Aby uniknąć powstania w kącikach ust zajadów warto wzbogacić dietę w produkty bogate w witaminy grupy B (np. wątróbka, jajka, tłuste ryby, twarogi – to niektóre z wielu produktów bogatych w witaminę B2 odpowiedzialną za układ nerwowy, odpornościowy i dobry stan błon śluzowych). Witamina C zawarta na przykład w cytrusach podniesie odporność organizmu, a produkty mleczne wzbogacą organizm w naturalną florę bakteryjną.

Jeśli jednak naturalne domowe sposoby nie zdają egzaminu, można zaopatrzyć się w aptece o preparaty bez recepty: suplementy diety, maści (np. cynkowa lub inne bogate w witaminę A i E), maści z hydrokortyzonem, maści przeciwzapalne, grzybobójcze, aspirynę. W najgorszych wypadkach należy oczywiście udać się do lekarza, który przepisze odpowiedni lek, najprawdopodobniej antybiotyk. Zasięgnąć konsultacji należy też wtedy, kiedy zajady często nawracają, gdyż mogą być objawem różnych schorzeń, np. anemii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *