Jak uniknąć zakażenia salmonellą?

Salmonella, czyli bakterie z grupy Salmonella enterica, to inaczej pałeczki paraduru. Powodują one dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czyli inaczej mówiąc – zatrucie pokarmowe. Są one na tyle niebezpieczne, że mogą doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych czy chorób stawów.

Do zakażenia salmonellą dochodzi najczęściej w wyniku zjedzenia lodów, surowych jaj czy niedogotowanego mięsa.

Salmonella – objawy zatrucia pokarmowego

Salmonella słusznie kojarzy się z produktami pochodzenia zwierzęcego, a więc z: jajami, mięsem, mlekiem oraz jego przetworami. Zdarza się, że przenoszą ją także gryzonie czy muchy, jeśli więc nie zadbamy o odpowiednie zabezpieczenie przed nimi żywności, można narazić się na zarażenie. Pierwsze objawy zatrucia często pojawiają się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku. Są to: ból brzucha, ból głowy, wymioty, biegunka, podwyższona temperatura ciała, a u dzieci często także ogólne zmęczenie i brak siły. Zwykle jednak choroba objawia się po 18-24 godzinach od zakażenia.

Jak się chronić przed zatruciem salmonellą?

  • Surowe mięso, drób, ryby i jaja powinny być przechowywane w lodówce w bezpiecznej odległości od produktów gotowych do spożycia.
  • Po rozmrożeniu nie wolno zamrażać żywności ponownie.
  • Skorupki jaj przed włożeniem do lodówki można sparzyć wrzątkiem przez około 10 sekund.
  • Staraj się unikać tatara oraz innych potraw, w których skład wchodzi surowe mięso.
  • Nie powinno się jeść potraw niedopieczonych czy niedogotowanych – wysoka temperatura podczas obróbki termicznej niszczy drobnoustroje.
  • Nie kupuj mięsa z podejrzanych źródeł.
  • Należy zawsze myć ręce po wyjściu z toalety oraz przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku. Poleca się także stosowanie żelów antybakteryjnych do rąk, które są przeznaczone specjalnie do używania w kuchni, podczas kontaktu z żywnością.

Leczenie zatrucia pokarmowego salmonellą

Leczenie w tym przypadku zwykle ogranicza się do odpowiedniego nawadniania organizmu oraz stosowania zdrowej diety. Zazwyczaj wystarcza stosowanie tej diety przez kilka dni, pomaga zażywanie węgla leczniczego lub Smecty (ze względu na biegunki). Jeśli objawy utrzymują się przez 2-3 dni i nic nie wskazuje na to, że mają ustąpić, warto jest się skonsultować z lekarzem, który w tej sytuacji może zapisać antybiotyk. W niektórych przypadkach konieczne będzie leczenie w szpitalu. Lekarz zapewne zleci także badanie kału chorego, które ma na celu potwierdzenie lub zaprzeczenie obecności pałeczek paraduru. Jest to konieczny krok, który trzeba podjąć w celu zdiagnozowania zakażenia salmonellą. Jeśli pacjent znajdzie się w szpitalu, zostaną mu podane dożylnie elektrolity oraz sól fizjologiczna.

Salmonella jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci, gdyż bardzo szybko może doprowadzić do odwodnienia organizmu. Jeśli tylko zauważy się pierwsze objawy choroby, nie należy zwlekać z wizytą u lekarza. Inaczej może dojść do groźnych powikłań, takich jak: objawy toksyczne, zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej czy też posocznica, zwana inaczej sepsą.

Artykuł opracowano na podstawie zawartych informacji w:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *