Najlepsze produkty wysokobiałkowe

W obecnych czasach, kiedy to ogromną uwagę przywiązujemy do wyglądu zewnętrznego, zaś odpowiednie odżywianie ma dla nas niemałe znaczenie, zdecydowanie stałym elementem diety każdej zadbanej osoby, nie tylko sportowca, powinny być produkty wysokobiałkowe. Białko to istotne źródło energii, które przyspiesza regenerację mięśni w naszym organizmie oraz rewelacyjnie wpływa na nasze samopoczucie. Oprócz tego jeszcze dostarcza całą masę przydatnych i cennych pod wieloma względami aminokwasów, które to są potrzebne do katalizowania wielu reakcji enzymatycznych w organizmie. Dzięki białkom możliwe są takie działania, jak skurcze mięśni, regeneracja tkane, czy nawet gojenie ran. Immunoglobuliny to na przykład specjalne białka, które uczestniczą w odpowiedzi obronnej naszego organizmu na działanie niekorzystnych dla naszego zdrowia czynników chorobotwórczych. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, to koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią tego artykułu, w której dowiesz się wielu ciekawych informacji na temat produktów z wysoką zawartością białka.

Odpowiednie białko w naszej diecie

Tego, jak wiele zalet dla naszego organizmu mają produkty wysokobiałkowe, a właściwie samo białko – nie w sposób ocenić. Białka stanowią aż siedemdziesiąt pięć procent masy tkanek miękkich ciała i są wielocząsteczkowymi biopolimerami, które zostały zbudowane z aminokwasów. Białko to niezbędny materiał, potrzebny do budowy nowych tkanek oraz struktur mięśniowych w naszym organizmie oraz do regeneracji zużytych lub uszkodzonych. Są one podstawowym składnikiem płynów ustrojowych, takich jak krew, płyn śródtkankowy, czy mleko kobiet karmiących. Ludzki organizm niestety nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować białka w takiej ilości, aby pokryć całe swoje zapotrzebowanie na ten niezwykle istotny dla nas składnik odżywczy. Z tego powodu musimy czerpać dodatkowe pokłady białka także z pożywienia wraz z pokarmem. Najważniejsze produkty o wysokiej zawartości białka to przede wszystkim:

  • jaja,
  • nabiał (mleko, jogurty, sery, śmietana),
  • orzechy,
  • zboża,
  • rośliny strączkowe.

Czy warto uzupełniać białko w naszej diecie?

Zdecydowanie dobrą opcją jest dostarczanie naszemu organizmowi białka w odpowiedniej ilości, wyliczonej dla naszego wzrostu, wagi, wieku oraz aktywności fizycznej. Jakkolwiek można dużo usłyszeć na temat, że nie powinno się dostarczać zbyt dużo białka dla organizmu, to jednak możecie być pewni, że przy zachowaniu zdrowego rozsądku nic nie może się wydarzyć. Warto w swoją dietę wkomponować produkty wysokobiałkowe, które to uzupełnią nasze zapotrzebowanie na ten niezwykle istotny składnik w naszym życiu, który w dużej mierze decyduje o naszej kondycji oraz zdrowiu. Jeśli chciałbyś poznać odpowiednią ilość białek, które powinieneś przyjmować, to w Internecie znajdziesz całą masę wzorów i kalkulatorów, które Ci w tym pomogą. Poza tym w razie jakichkolwiek wątpliwości warto jest skontaktować się z dietetykiem lub trenerem personalnym, którzy to na pewno będą dobrze znali ten temat i odpowiedzą Wam na wszelkie pytania.

więcej na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *